Ana Trojnar

“Napredki učencev me pustijo odprtih ust”

02.november 2021

Ponovni uspehi kamniških baletk

V stavbi gledališke in koncertne dvorane Lendava je 23. in 24. oktobra že petič potekalo Baletno tekmovanje TUTU, ki ga od leta 2017 redno organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije kot najvišji baletni strokovni organ v Sloveniji. Letošnjemu so kot novost dodali tekmovanje koreografij z namenom spodbuditi ustvarjalnost otrok. V veselje vseh, tako organizatorja kot udeležencev, je tekmovanje ponovno potekalo v živo na čudovitem velikem odru tega kulturnega hrama. Odlične uspehe so na tekmovanju dosegle tudi učenke Baletne šole Ana iz Kamnika.

Anja Čala / Foto: Vanessa Tivadar

»Tudi na letošnji TUTU sem svoje učenke z veseljem prijavila. Za šest učenk 5. in 6. razreda baleta, ki ga obiskujejo Tisa Gašparič, Karolina Graj, Neža Zala Kodrič, Alina Seliškar, Eva Nika Tutič in Zala Zver, sem pripravila tekmovalno točko Morske deklice, za Alino in Tiso pa solistični baletni točki, medtem ko so plesne točke za koreografsko tekmovanje učenke Tisa, Alina in Neža sestavile kar same. Tekmovalne kategorije tekmovanja TUTU so razdeljene v ljubiteljske in profesionalne. V profesionalnih kategorijah tekmujejo učenke in učenci obeh slovenskih konservatorijev, v ljubiteljskih pa učenke in učenci baletnih šol, ki imajo pouk baleta največ 3-krat tedensko, kamor sodijo tudi moje učenke,« pravi Ana Trojnar, umetniška in pedagoška vodja Baletne šole Ana iz Kamnika.
Nastop šestih učenk Anine baletne šole je bil ves čas zaradi pandemije pod vprašajem, a optimizem in baletna zanesenost z ogromno vloženega truda so se izplačali in obrodili odlične rezultate. Prvo mesto in zlato priznanje si je priplesala skupina šestih učenk 5. in 6. razreda baleta v kategoriji skupin IX. MODRA, s plesom z naslovom Morske deklice. Tretje mesto in bronasto priznanje je zasedla Neža Zala Kodrič z lastno koreografijo v kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA s plesom z naslovom Zdolgočasena princeska, četrto mesto Tisa Gašparič za solo točko v najmlajši kategoriji I. BELA, za Španski ples, peto mesto Alina Seliškar za solo točko v kategoriji I. BELA za ples Pomladna vila ter peto mesto Tisa Gašparič in Alina Seliškar za duo Anima et corpus v lastni koreografiji v kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA. Za koreografijo plesa Morske deklice je Ana Trojnar prejela pohvalo žirije. Irena Baš pa je ustvarila vse čudovite kostume. 

26.avgust 2021

Prvi izpeljan izpit Kraljeve akademije za ples in Sloveniji

Kraljeva akademija za ples (Royal Academy of Dance – RAD) je ena najvplivnejših in najbolj razširjenih plesno-baletno izobraževalnih institucij na svetu. V letu 2020/21 praznuje 100. obletnico obstoja, šteje približno 13.000 članov in izobražuje več kot 1000 študentov po svetu. Izpite iz njihovega izobraževalnega programa, katerega lahko opravljajo otroci v starosti od 5 leta naprej, opravi več kot 240.000 kandidatov na leto v 89 državah po svetu. Junija se je pridružila še Slovenija.

V Sloveniji je trenutno njihova registrirana učiteljica le Ana Trojnar, ki od oktobra 2020 v Kamniku vodi svojo Baletno šolo Ana in je prav tako diplomantka angleške plesne akademije Rambert School of Ballet and Contemporary Dance. Podiplomski študij iz baletne pedagogike je opravila l. 2013 in od takrat dalje slovenski izobraževalni program MIZŠ nadgrajuje z njihovim angleškim. Kandidat se lahko prijavi ter opravlja RAD izpite le pod mentorstvom registriranega učitelja.

22. julija je pod mojim mentorstvom prvi izpit Akademije stopnje Advanced 1 opravljala 15-letna Carolina Fussilo iz Italije. Izpitno snov sva s kandidatko za izpit posneli na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, saj je za opravljanje pogoj dvorana v velikosti 10 x 10 m ali večja. Pred epidemijo so ocenjevalci Akademije potovali po vsem svetu in izpite ocenjevali v živo. Od začetka lock-downa dalje je Akademija sprejela odločitev, da se lahko pod določenimi pogoji tudi posnamejo, posnetek se naloži na splet ter se kandidatko oceni na podlagi videa.

16. julij 2021

Šolsko leto zaključili tudi baletniki

Mladi baletniki (na fotografiji skupaj z Ano Trojnar) so na zaključnem nastopu prejeli spričevala Glasbene šole Kranj. / Foto: Rok Gašparič

Na zadnji šolski dan, 24. junija, so prvič javno zaplesali učenke in učenec Baletne šole Ana. Na odru Doma kulture Kamnik se je pred polno dvorano s plesno-baletnimi točkami predstavilo vseh šest oddelkov baletne šole.

Jasna Paladin

Kamnik – Zares nenavadno šolsko leto, v katerem je skoraj polovica pouka potekala preko spleta, so baletniki zaključili slavnostno s podelitvijo spričeval Glasbene šole Kranj ter unikatnih pohval Baletne šole Ana, s katerimi je učenke in učenca kot tudi udeleženke tečaja baleta za odrasle prijetno presenetila Ana Trojnar, umetniška in pedagoška vodja šole.
Baletna šola Ana, ki je zaživela šele oktobra 2020, se že v prvem letu delovanja lahko pohvali z uspehi na Spletnem baletnem tekmovanju TUTU decembra 2020, na katerem sta si Gaja Tara Krušič ter Tisa Gašparič priplesali tretjo nagrado, Eli Kompara Petek pa tretje mesto in bronasto medaljo. Gaja Tara Krušič je v maju na sprejemnih izpitih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana s svojim talentom navdušila komisijo sprejemnih izpitov, da jih je dodelila edino razpoložljivo mesto za vpis v 3. razred baleta in na Konservatoriju jeseni nadaljuje z baletnim izobraževanjem.
Letni izpit iz baleta in s tem spričevalo Glasbene šole Kranj, je opravilo 25 učenk in učencev – večinoma z odliko. Šest učenk je prejelo še spričevalo za končano nižjo stopnjo baletne šole.
Učenke 4. in 6. razreda baleta so na isti večer s solističnimi in skupinskimi baletnimi točkami popestrile tudi proslavo ob 30-letnici samostojne Slovenije, ki je pod režijo Uršule Jašovec bila izvedena v Kulturnem domu Radomlje.

30. junij 2021

Proslava ob Dnevu državnosti v Radomljah

Na predvečer Slovenske osamosvojitve, 24. junija, so tudi Radomljani obeležili 30. obletnico samostojne Slovenije. Proslava se je odvila na novo prenovljenem odru Kulturnega doma Radomlje.

Režijo in umetniško vodstvo kulturnega programa proslave je ustvarila Uršula Jašovec. Predstava je vsebovala jedrnato zgodovino Slovencev, katerega je povezoval Vodnikov glas v vlogi Luke Štiftarja.

Po uvodnem govoru predsednice KS Radomlje Sonje Jerman so z umetniškimi točkami povezali večer Komorni pevski zbor Drouz pod taktirko Uršule Jašovec, Banda citrarska, učenke Baletne šole Ana, Moški pevski zbor Radomlje ter solisti Hana Jenčič Turk, Domen Podlesnik in Martin Sonc.

Avtor: Uršula Jašovec; Foto: Branka Timpran, Fotim

01. junij 2021

Baletni koraki v Radomljah

Svoje baletne copatke so prvič obuli nadobudni učenci v Baletni šoli Ana tik pred drugim valom korone, oktobra 2020. Pouk je ravno stekel v Domu kulture Kamnik, ko se je poučevanje ponovno preselilo na splet. Učenke 4. razreda baleta (6. in 7. r. OŠ) so dobile v času karantene dodaten zagon za pouk, predvsem v želji, da bi po povratku v dvorane čimprej začele plesati na konicah prstov. Žal, ko so se v februarju vrnili v plesne dvorane, je zaradi zasedenosti Male dvorane v Domu kulture Kamnik del njihovega pouka ostal preko spleta…

7.maj 2021

Ponosno stopile na »špice«

Številni ukrepi, ki so glasbenikom in plesalcem močno omejili vaje, so vplivali tudi na baletnike. A kjer je volja, je vse mogoče, bi lahko rekli za nekaj mladih plesalk iz Baletne šole Ana, ki so od decembra intenzivno vadile, da so pred dnevi lahko ponosno zaplesale na konicah svojih prstov.

Kamnik – Ikona baleta in zato tudi cilj vsake mlade baletne plesalke je, da lahko pleše na konicah svojih prstov ali na špicah, kot rečejo baletniki. Čeprav je na odru ples baletk videti izredno lahkoten, do tega vodi zelo dolga pot, predvsem pa veliko vaj za krepitev mišic in usklajenega elegantnega gibanja celotnega telesa. »Veliko baletk že od malega težko čaka dan, ko bodo lah- ko stopile na ‘špice’, a baletni učitelji se zavedamo, da s tem zares ne gre hiteti, saj mora za ples po konicah prstov biti sistematično usvojen določen nivo baletne tehnike. Telo mora biti pripravljeno in postavljeno, če ni moči v stopalih in gležnjih, lahko naredimo veliko škode in še razvijajoče se stopalne kosti tudi deformiramo. Kdaj se mlade baletne plesalke lahko postavijo na ‘špice’, je odvisno od njihove starosti, pa tudi od tega, koliko let že plešejo balet. V stroki velja, da naj deklice ne bi bile mlajše od deset let, saj so prej kosti še premehke, v praksi pa je to pri enajstih, dvanajstih letih, seveda lahko tudi kasneje, saj je za to treba imeti tudi že zadosti baletne tehnike,« nam je povedala baletna učiteljica Ana Trojnar, ustanoviteljica Baletne šole Ana, ki se te dni veseli s svojimi varovankami Lidijo Prevc, Nežo Zalo Kodrič, Alino Seliškar, Niko Ošap, Karolino Graj, Zalo Zver in Tiso Gašparič…

Jasna Paladin

20. februar 2021

Ana Trojnar je učiteljica, ustvarjalka baletnih predstav in nekdanja baletna plesalka. Plesna pot jo je po izobraževanju v tujini ponesla v Kamnik, kjer pleše, ustvarja in deli svoje bogato znanje že več kot petnajst let. Pogovarjali sva se o njenih plesnih vrhuncih, izzivih, ki jih je prinesla Korona ter prihodnosti baleta na naših tleh.

Umetnost je način življenja. Slediti poklicu umetnika je svojevrsten dosežek. Na katere karierne vrhunce ste najbolj ponosni na vaši poti?

Plesno izobrazbo sem pridobila na Rambert School of Ballet and Contemporary Dance v Londonu. Že leto kasneje sem se v Merce Cunningham Studio v New Yorku predstavila s solopredstavo Ana Trojnar. Ob povratku v Slovenijo sem nadaljevala sodelovanje s SNG Maribor, kjer sem nastopala v baletnih, opernih in dramskih predstavah že pred odhodom na šolanje v London. Krajši čas sem bila tudi honorarna članica Opere in baleta Ljubljana. Ves ta čas sem imela status samostojne kulturne delavke – plesalke. Čeprav sem opravljala poklic baletne plesalke, staž ni benificiran. L. 2000 sem postavila drugo solopredstavo Polet/ Flight, s katero sem gostovala tudi na 1. Mednarodnem festivalu neodvisnih gledaliških skupin l. 2003 v Aleksandriji v Egiptu. V javnem sektorju sem se kot učiteljica baleta in plesnih pripravnic zaposlila l. 2003. V Kamniku sem od 2005 in moji najpomembnejši dosežki segajo prav v kamniško obdobje …

8. januar 2021

Baletniki na spletu

V decembru je potekalo prvo spletno baletno tekmovanje TUTU 2020.

V preteklih letih so mladi baletniki iz Kamnika že večkrat tekmovali na slovenskem in mednarodnem baletnem tekmovanju TUTU, ki ga od leta 2016 organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS). Tokrat so kamniške balerine prvič tekmovale pod okriljem nove Baletne šole Ana, ki je zaživela lani oktobra pod vodstvom učiteljice baleta Ane Trojnar, ki je bila ob Tomažu Rodetu, predsedniku DBUS, in Darji Sebastian tudi pobudnica in soorganizatorka prvega tekmovanja TUTU.
Tekmovanje, ki je potekalo po spletu, je imelo zaradi posebnih okoliščin tudi prilagojene razpisne pogoje: učenci so morali tekmovati od doma, sami izbrati glasbo in kostum ter samostojno izdelati koreografijo. Vse priprave z mentorji so lahko potekale le po spletu. Tekmovalce je v živo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija iz Italije, Japonske, Nemčije, ZDA in Slovenije. Prenos in ogled tekmovanja v živo pa je bil organiziran preko aplikacije Youtube.

Štiri učenke Baletne šole Ana so tekmovale v ljubiteljskih kategorijah, v katerih tekmujejo učenci baleta, ki imajo pouk največ trikrat tedensko, in so navkljub kratkemu roku priprav dosegle izvrstne rezultate in pokazale veliko ustvarjalnosti ter baletnega znanja.
V kategoriji III. Rumena (starost 14– 16 let), v kateri je tekmovalo šest plesalk, je Eli Kompara Petek dosegla odlično tretje mesto in bronasto medaljo (83,6 točke).
V kategoriji I.Vijolična (starost 8–10 let), kjer je tekmovalo dvajset plesalcev, je Gaja Tara Krušič dosegla peto mesto in tretjo nagrado (86,2 točke).
V kategoriji II. Bela (starost 11–13 let), v kateri je tekmovalo 21 plesalcev, je Tisa Gašparič dosegla deveto mesto in tretjo nagrado (85,8 točke), Lidija Prevc pa 12. mesto (84,6 točke).
Iz Kamnika je kot samostojni tekmovalec brez pomoči mentorja sodeloval tudi Grega Golob, ki obiskuje peti razred baleta na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pred tem pa se je kar nekaj let baleta učil pri Ani Trojnar.
Grega je v profesionalni kategoriji V. Roza (starost od 11 do 13 let), kjer je tekmovalo pet plesalcev, dosegel odlično tretje mesto in bronasto medaljo (88,8 točke).

Andreja Žibrat Gašparič

Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine, zagotavljanje funkcij v družabnih omrežjih in analizo našega prometa. Informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z nekaterimi našimi partnerji v družabnih omrežjih. View more
Sprejmi
Zavrni