Ana Trojnar

ŽIVLJENJEPIS

Ana Trojnar, RAD RTS je diplomirala na Rambert School of Ballet and Contemporary Dance, London, V. B. Leta 2013 je pridobila še pedagoško izobrazbo s področja poučevanja baleta na Royal Academy of Dance, London, V B. in ostaja njihova članica s statusom Registered Teacher.

V obdobju med 1987 – 2008 je (z vmesnimi premori) nastopila v SNG Maribor v baletih Bahčisarajska fontana, Peer Gynt, Hrestač, Labodje jezero, operah Traviata in Turandot ter drami Faust Tomaža Pandurja.
Ustvarila je dve solo predstavi Ana Trojnar (1996, Merce Cunningham Studio, New York) ter Polet/ Flight (2000, Celje).
V javnem sektorju je bila zaposlena od 2003 – 2020, sprva na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, nato na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi, Glasbeni šoli Škofja Loka ter nazadnje, z najdaljšim in najbolj markatnim stažem (2005 – 2020), na Glasbeni šoli KamnikLeta 2018 je pridobila naziv svetnica.

Pomembno tudi dejstvo, da je osem njenih učenk, kar je precejšnje število, še posebej v primerjavi z ostalimi glasbenimi šolami, na katerih poučujejo balet v okviru osnovnega programa, nadaljevalo izobraževanje na Konservariju za glasbo in balet Ljubljana. Maja letos ga je uspešno opravila tudi Gaja Tara in v šolskem letu 2021/22 bo tam nadaljevala baletno izobraževanje.  Šest njenih učenk je izobraževanje nadaljevalo na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani, ena je diplomirala iz študijskega programa Sodobni ples na Univerzi Alma Mater.

Bila je mentorica pri opravljanju strokovnega izpita učiteljicam baleta Daši Skrt, Karmen Kobe (kasneje poročena Biancuzzi) in Ani Terkov Synder.

Od 2016 – 2020 je bila vodja Študijske skupine za balet na Zavodu za šolstvo RS, ki skrbi za kvaliteto izobraževanja. Trenutno z Zavodom sodeluje v Predmetni razvojni predmetni skupini.

S Tomažem Rodetom, predsednikom Društva baletnih umetnikov Slovenije, ki je najvišji strokovni organi na področju baleta v Sloveniji, ter Darjo Sebastian, priznano baletno pedagoginjo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, so l. 2016 pod okriljem Društva ustanovili Slovensko baletno tekmovanje TUTU, ki se uspešno odvija še danes. Do l. 2018 bila članica Organizacijskega odbora tekmovanja.

Kot učiteljica baleta je z izjemnim uspehom sodelovala pri realizaciji Mednarodnega poletnega baletnega seminarja Dancs-Piran v letih 2017 in 2018.

Marca 2020 je premierno nastopila na malih ekranih kot Ida Rubinstein v dokumentarnem filmu Lebdenje – baletna zgodba Rut Vaupotič, režiserke Marte Frelih, v produkciji RTV Slovenija.

balet
balet
balet

“Balet je moj svet.”

Diplome Certifikati

Izobrazba

Piškotke uporabljamo za prilagajanje vsebine, zagotavljanje funkcij v družabnih omrežjih in analizo našega prometa. Informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta delimo tudi z nekaterimi našimi partnerji v družabnih omrežjih. View more
Sprejmi
Zavrni